logo vra
nieuws

NBDX expeditie naar Jersey in mei 2013.

Na de eerste dx-peditie in september 2012 van ON6NB naar Liechtenstein als HB0/ON6NB, werd beslist om deze geslaagde uitstap nog eens te herhalen in 2013. Er werd dus naar een geschikte DXCC gezocht, na enkele beraadslagingen begin 2013 viel de keuze op Jersey, IOTA referentie EU-013.

Er werd een locatie gezocht op Jersey en dankzij de contacten van Cedric, ON4CKM, werden de lokalen en terreinen van de locale scoutsvereniging in Saint Brelade, met locator IN89VE, geboekt voor een week op het einde van de maand mei, namelijk van 24 tot 31 mei 2013.

De groep bestond uit 9 radioamateurs:
onze expeditieleider Erik ON4ANN actief in SSB; Philippe ON4ACP, SSB en CW; Jose ON4CAU, SSB en CW; Erik ON4CCV, SSB; Marc ON4CJY, SSB; Cedric ON4CKM, SSB; Patrick ON4DCU, SSB; Rudi ON6MI, SSB en Walter ON8CW, PSK31 en tenslotte onze pilot-station Frans, ON6QB.

Jersey is het grootste van de  kanaaleilanden en bevindt zich op 22km van de kust van Normandië.
Het behoort tot het Verenigd Koninkrijk en is een apart DXCC-land met als prefix GJ of MJ.
De oppervlakte bedraagt 119 km² en het eiland is ongeveer 14 km breed. Het hoogste punt bevindt zich 136 m boven de zeespiegel.
Jersey staat op nummer 257 van de 'most wanted'-lijst van de DXCC landen, dit betekent dat het ongeveer even zeldzaam is als Liechtenstein dat op de 234ste plaats staat.

Het emailverkeer tussen de verschillende expeditieleden kwam op gang en er werd een
materiaallijst gemaakt. In Liechtenstein waren we een beetje beperkt door de oppervlakte waar we antennes op konden zetten maar hier hadden we meer mogelijkheden en werd beslist om 2 grote masten op te stellen voor de 10/15/20 en 12/17/30 meter Spiderbeams. Verder kwamen er ook twee 6 m antennes: een 6 element yagi en een 2 el HB9CV voor de eventuele 6m sporadic E openingen. Een 13 element 2meter beam kwam ook mee, net zoals verschillende dipolen en endfeds.
Onze dank gaat uit naar de PRAC uit Londerzeel voor het lenen van één van de 2 grote masten voor de opstelling van de WARC-spiderbeam en naar Walter, ON8CW, voor zijn ingenieuze oplossingen van al onze mechanische problemen.

Verder werd ook beslist om mee te doen met de CQ WPX CW contest tijdens het laatste weekeinde van mei, om vele wereldwijde radioamateurs de MJ-multiplier te geven en zouden we ook de 8 WWFF-referenties (fauna en flora) op het eiland proberen te activeren, een hele klus dus.

We zouden ook, net zoals voor onze eerste dx-peditie, de antennes volledig opstellen en eventueel afregelen op voorhand, zodat we ter plaatse snel konden installeren. Die opstellingen en testen gebeurden op verschillende data. Het mooie lenteweer werkte een beetje tegen maar alles kwam dan toch nog goed.

Met 2 personenwagens en een bestelwagen gevuld met al het materiaal vertrokken we donderdagavond 23 mei rond  21u30 richting St Malo in Frankrijk. De hele nacht werd doorgereden en rond 5u30 waren we terplekke. Stipt om 6u werden alle 36 koffiekoeken die beschikbaar waren bij een lokale bakker gekocht en verorberd.
De check-in voor de ferry naar St Helier begon om 7u en rond 8u vertrokken we richting Jersey.

Het inchecken was nogal strikt, de juiste mensen moesten in de juiste wagens zitten en enkele van ons werden zelfs gefouilleerd. De bestelwagen moest open en men vroeg naar de waarde van wat er in zat. Onze (zeer lage) schatting van 500 euro bleek een goed antwoord te zijn voor de douaniers.

De zee was onstuimig, maar door het feit dat we doodmoe waren (we waren al meer dan 24 wakker) hadden we er weinig last van gedurende de 1u30 durende overtocht.
Na het ontschepen in St Helier en het passeren van de douane reden we richting basecamp in St Brelade, dat we met enige moeite vonden na een korte rit.

Op het scoutsterrein beschikten we over een houten chalet en een groot grasveld.
Alles was voorzien, zowel sanitair, slaapgelegenheden als een keuken met al het keukenmateriaal.
Ondanks het gebrek aan slaap werd onmiddellijk gestart met het uitladen van het materiaal uit de verschillende voertuigen. Er werd ook snel een klein station opgebouwd en gevoed met een endfed antenne. Het eerste QSO werd gemaakt met Gilbert F/OO5G, een clublid dat op vakantie was in Frankrijk.
Onze eerste taak was de grote WARC-spiderbeam, die een boomlengte van 12m had, te assembleren en op de legermast van de PRAC te krijgen. Ondanks de stevige wind en een regelmatige regenvlaag werd de taak voltooid en konden we op 17m QSO's draaien.
Ondertussen werd de HF-2V vertikale antenne voor 40m/80m opgesteld, samen met 80 radialen, een combinatie die ons zeer goede resultaten gaf in HB0.
De 6 element 6 m-beam werd ook geassembleerd en opgesteld op een Hongaarse legermast met een TV-rotor .

Het werd stilaan donker en er werd een lekker avondmaal genuttigd. Voor Philippe, ON4ACP en Jose, ON4CAU, zou het nog een lange nacht worden daar om 1u 's nachts lokale tijd de CQ WPX contest begon.
Onze enige bruikbare antenne op dat moment was de 40m verticale en tegen de ochtend stonden er 350 QSO's in de log. Uiteindelijk sloten we de CQ WPX contest af met 1005 QSO's na 22 van de 48 contesturen actief te zijn geweest.

Zaterdagmorgen werd er druk gewerkt met de WARC-spiderbeam en ondertussen werd de mast tegen de bestelwagen gemonteerd met daarop de 10m/15m/20m Spiderbeam.
In de namiddag werd ook nog een spiderpole van 18m hoog gemonteerd als verticale voor de 80m band, samen met 16 radialen.

Een deel van het team vertrok die namiddag voor de activatie van een WWFF-site (world wide fauna and flora).
Het WWFF-programma houdt in dat radioamateurs over de gehele wereld met portabele stations natuurgebieden activeren.
Uiteindelijk activeerden we alle 8 referenties op mainland Jersey en werd het een groot succes.
Niettegenstaande de soms tegenvallende propagatie werden er in totaal meer dan 2000 qso's gemaakt op 20m en 40m.
De activaties duurden minimaal 2uur en er waren meestal grote pile-ups. Vele ON-stations werden gehoord en ook gewerkt.
We gebruikten glasvezelmasten met dipolen en een Kenwood TS-50 en FT-857d transceiver gevoed op autobatterijen.
Voor sommigen van ons waren de WWFF-activaties een primeur en mede dankzij de opgedane ervaringen werd het steeds leuker en leuker.
Voor de latere activaties waren we in de lucht met 2 stations tegelijk, één op 20m en één op 40m.
Referentie GJFF-001 en GJFF-005 werden zelfs tegelijk geactiveerd op 40m met MJ/ON6NB/P als call. Dit werd waarschijnlijk nooit eerder gedaan!
Voor ons waren die portabele activiteiten heel leuk. We kregen veel respons en voor ons was het ook een aangename manier om het mooie Jersey te verkennen. We hebben  dan ook besloten om voor de WWFF QSO's een speciale QSL-kaart  te maken.

De openingen op 6m waren eerder zeldzaam en er werden 142 QSO's gemaakt.
Onze PSK31-operator Walter, ON8CW,  maakte 357 QSO's, maar had wat last van instraling van de andere stations. Dit zal nog moeten verbeterd worden.
Op die manier waren wij op sommige momenten met 5 stations tegelijk in de lucht: 2 portabele,  een WARC, een digitaal en een 12/15/20m station.
De hoofdstations hadden meestal een vermogen rond de 500W en waren voorzien van Dunestar filters om onderlinge storingen te beperken.

Dinsdagavond werd ons vooropgesteld doel van 10000 QSO's reeds bereikt en dat werd dan 's avonds gevierd met een BBQ. Woensdagavond klommen we tot bijna 12000 QSO’s en donderdag rond de middag werd begonnen met het opbreken van de stations. Die avond trakteerden we onszelf op een lekker restaurantje en na een debriefing gingen we op tijd slapen.

Vrijdagmorgen namen we de ferry richting St Malo en na een lange reis van 675 km bereikten we rond 21u de huis-QTH's .
Ons doel was bereikt: 10000 QSO's maken en moe maar met een smile op ons gezicht terugkeren naar België.

Voor deze dxpeditie maakten wij volop gebruik van de nieuwe communicatiekanalen zoals twitter en een livestream met een webcam, waar wij ook leuke commentaren ontvingen.
De bedankjes van de vele tegenstations, de vele 'new ones' zowel als MJ of als GJFF-referentie, net als de opmerkingen: 'you're having a blast over there' of  'seems you're having fun there' maakten ons blij en ... dit smaakt naar meer!  

Nogmaals bedankt aan alle stations die ons gewerkt hebben en aan alle luisterstations die ons gevolgd hebben!

73 en 44 van MJ/ON6NB (NB DX-team)

 

Bedrijfsnr: 0465.117.671 - Disclaimer
Copyricht © VRA
Webontwerp: ON7XM